Pages

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021

Το μυστήριο με το άγαλμα του Απόλλωνα που βρέθηκε στη Λωρίδα της Γάζας!!!


Αύγουστος 2013. Ένας 26χρονος ψαράς ανοίχτηκε με τη βάρκα του στη θάλασσα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας. Περίπου 100 μέτρα από στεριά είδε ένα σημείο γεμάτο βράχια και σκέφτηκε πως εκεί θα ήταν ψαρότοπος. Όταν βούτηξε για να δει τον βυθό παρατήρησε κάτι περίεργο στην άμμο: ένα μισοθαμμένο χέρι.

Ο Τζούντατ Γκραμπ στην αρχή πίστεψε ότι είναι πεθαμένος άνθρωπος. Όταν έκανε και άλλη βουτιά κατάλαβε ότι ήταν ένα άγαλμα σε μέγεθος ανθρώπου. Έσπευσε να ζητήσει βοήθεια από τους συγγενείς του και μετά από περίπου τέσσερις ώρες κατάφεραν να το ανασύρουν και να το τραβήξουν στη στεριά.

Ο Γκραμπ το έσυρε στο σπίτι του. Η μητέρα του δεν χάρηκε ιδιαίτερα όταν το είδε. «Την καταστροφή έφερες στο σπίτι», του είπε και του ζήτησε τουλάχιστον να κρύψει τα γεννητικά όργανα του αγάλματος με ένα σεντόνι. Η μητέρα δεν είχε καταλάβει ότι ήταν το άγαλμα του Θεού Απόλλωνα που πιθανότατα χρονολογείται πριν από 2.000 χρόνια.

Το άγαλμα ήταν φτιαγμένο από κρατέρωμα, δηλαδή κράμα χαλκού–κασσιτέρου, ενώ στο ένα μάτι του είχε κολλημένο ένα μπλε πετράδι.
Όμως, ο ψαράς ήθελε να ελέγξει αν το άγαλμα ήταν φτιαγμένο από χρυσό. Έτσι, έκοψε ένα από τα δάχτυλά του και το πήγε σε ειδικό. Χωρίς να το γνωρίζει, ο αδερφός του έκοψε άλλο ένα δάχτυλο από το άγαλμα, το οποίο καταστράφηκε από έναν χρυσοχόο. Σύντομα, μέλη της οικογένειας του ψαρά έβαλαν το άγαλμα του Απόλλωνα στο eBay, όπου το πουλούσαν έναντι του ποσού των 500 χιλιάδων δολαρίων. Όμως, δυο μέρες αργότερα απέσυραν την προσφορά.

Ένα μήνα αργότερα, η αστυνομία του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, κατάσχεσε το άγαλμα και υποσχέθηκε στον ψαρά ότι θα του έδιναν το 10-20% της αξίας του.«Ένιωσα σαν να μου το έκανε δώρο ο Θεός», είπε ο ψαράς στη Reuters.»Η οικονομική μου κατάσταση ήταν κακή και περιμένω την αποζημίωσή μου».

Όμως, από τότε το άγαλμα έχει εξαφανιστεί. Το μόνο που έχει απομείνει είναι φωτογραφίες του αγάλματος πάνω σε σεντόνια με στρουμφάκια. Έτσι, οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να εξετάσουν την προέλευση του αγάλματος. Από τις φωτογραφίες τοποθετούν την κατασκευή του μεταξύ του 5ου και 1ου αιώνα π.Χ.

Οι αρχαιολόγοι αναγνωρίζουν την αξία του αγάλματος του θεού Απόλλωνα, καθώς τα περισσότερα αγάλματα που είναι φτιαγμένα από κράμα χαλκού και κασσίτερου, καταστράφηκαν για να μετατραπούν σε όπλα.

Η αστυνομία αναφέρει ότι διεξάγει έρευνες για να βρει ποιος προσπάθησε να το πουλήσει. Σύμφωνα με δήλωση του Μπασέμ Νάιμ το 2014, που είναι σύμβουλος του ανώτατου πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, το άγαλμα βρισκόταν στο Υπουργείο Τουρισμού «Φροντίζουν το άγαλμα και προσπαθούν να βρουν πώς μπορεί να επωφεληθεί η Γάζα από αυτό. Όχι μόνο οικονομικά, αλλά και πολιτισμικά».

«Όταν βρίσκεις ένα άγαλμα σαν του Απόλλωνα είναι σίγουρο ότι θα τραβήξεις την προσοχή εκατομμυρίων ανθρώπων από όλον τον κόσμο σε μια νοσούσα περιοχή και ελπίζω ότι θα βοηθήσει τη Γάζα», συνέχισε.

Ο Νάιμ είπε στο Αl Jazeera ότι οι κάτοικοι της Γάζας μετά από χρόνια πολιορκίας και συγκρούσεων για την επικράτηση στην περιοχή, δεν ενδιαφέρεται για τα αρχαιολογικά ζητήματα. «Αν ζεις στη Γάζα και κάθε δέκα χρόνια χτίζεις ένα καινούργιο σπίτι εξαιτίας του πολέμου, χάνεις την εκτίμησή σου για την πολιτισμική κληρονομιά» είπε.

Όμως, μέχρι σήμερα κανένας δεν γνωρίζει τι απέγινε το άγαλμα και έχουν αναπτυχθεί θεωρίες συνωμοσίας. Μια από αυτές είναι ότι το άγαλμα είναι θαμμένο σε μυστική κρυψώνα, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι το έθαψαν για να το «ανακαλύψουν» ξανά σε μερικά χρόνια που θα έχει ξεχαστεί.

Παρ΄όλα αυτά, υπάρχουν αρχαιολόγοι που πιστεύουν ότι το άγαλμα δεν βρέθηκε μέσα στη θάλασσα, καθώς το νερό θα το είχε φθείρει και το υλικό του θα είχε μαυρίσει. Δεν ήταν καλυμμένο με φύκια, κοράλλια και ιζήματα. Ισχυρίζονται ότι βρέθηκε μετά από παράνομες ανασκαφές βεδουίνων στην Αίγυπτο. Άλλοι ισχυρίζονται ότι είναι ψεύτικο. Όμως, τίποτα δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί ακόμα. Ο Απόλλωνας της Γάζας παραμένει ακόμη ένα μυστήριο.

Σε αυτή την υπόθεση αναφέρεται και το ντοκιμαντέρ του Νικολά Βαντιμόφ «Απόλλωνας της Γάζας», το οποίο θα παρουσιαστεί στο 21ο φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Ο σκηνοθέτης βλέπει το άγαλμα ως μια μεταφορά της νοσηρής κατάσταση στη Γάζα.
«Ήταν ο μετεωρίτης που φώτισε για μια στιγμή τη Γάζα, ένα θεόσταλτο δώρο στους Παλαιστίνιους που απεγνωσμένα χρειάζονται ελπίδα και αναγνώριση» ανέφερε.

Δείτε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου